Keukenontwerp: voorkomen van fouten
Heeft u ervoor gekozen om een groot deel van uw nieuwe keuken zelf te ontwerpen? Dan hebben wij voor u een paar belangrijke tips verzameld, waarmee u fouten bij het ontwerpen kunt voorkomen.
- Vergeet niet links en rechts van het kookgedeelte plaats vrij te laten waarop u kunt werken (snijden, kneden e.d.) of waar u iets neer kunt zetten.
- Is de persoon die het meest in de keuken werkt rechts- of linkshandig? Houd hier bij het ontwerp rekening mee!
- Tussen spoelbak en fornuis ligt normaal gesproken het belangrijkste werkgedeelte. Dit is bij kleine keukens in het beste geval minimaal 60 cm en bij grotere keukens 120 cm breed.
- Als u opzetkasten op het werkvlak wenst, plaats deze dan niet bij de spoelbakken.
- Past de vuilnisbak in de daarvoor bestemde kast?
- Uitschuiftafels kunnen beter niet in het gedeelte met de belangrijkste werkvlakken worden geplaatst.
- Let erop dat de meubels en apparatuur zonder problemen geopend kunnen worden en dat u overal makkelijk bij kunt!
- Bij hoekkeukens dient erop gelet te worden, dat alle kasten moeiteloos geopend kunnen worden. Dat geldt met name voor een eventuele hoekkast naast een afzuigkap. Ook de lengte en diepte van de handgrepen zijn belangrijk!
- Laten alle lades zich makkelijk en zonder hindernis openen?
- Voor een mooi resultaat moeten kasten, sokkels, licht, kroonlijsten en zijvlakken qua kleur exact zijn afgestemd op de frontuitvoering.
- Bij uitklapbare of uittrekbare meubel- en apparatuurelementen dient er genoeg beenruimte te zijn.
- Plaats voorraadkasten voor beperkt houdbare levensmiddelen, zoals koel- en vriesapparatuur op voldoende afstand van de oven, het fornuis en de verwarming. Legt u bij nieuwbouw of volledige renovatie vloerverwarming aan? Let er dan op dat u geen verwarmingselementen onder de geplande keukenonderdelen legt.
- Bij koelapparatuur moet goed worden gelet op de noodzakelijke ventilatie. Bij een tafelmodel koelkast zonder sokkelventilatie dient bijvoorbeeld een luchtrooster in het aanrechtblad te worden aangebracht. Bij inbouwkoelapparatuur in hoge kasten bevindt de ventilatie zich in het algemeen in de sokkel of in de eventueel aanwezige afdekking.
- Bij een verhoogd werkblad moet voor diverse apparaten een onderbouwsokkel worden besteld.
- Bij ontwerpen met extra diepe aanrechtbladen zijn bijbehorende paslijsten, zijvlakken of bijbehorende diepe onderkasten nodig. Let er bovendien op dat erboven liggende elementen, zoals de kookplaat of de afzuigkap, soms naar voren verplaatst dienen te worden.
- Plan meteen ook de afvoer voor de afzuigkap! Wilt u een open vuurplaats, dan dient u te zorgen voor toegevoerde ventilatielucht. Dit kunt u het beste regelen in overleg met een bevoegde schoorsteenveger. Met hem moet ook de raamschakelaar voor de afzuigkap worden besproken, en wel voorafgaand aan het ontwerp en montage!
- Denk ook na over noodzakelijke en gewenste accessoires en plan deze ook in, bijvoorbeeld bestekbakken, achterwanden van nissen, lichtafscherming, kroonlijsten, plafondplaat, ophangstangen, afvalbakken, verlichting en verlichtingsaccessoires. Belangrijk: plaats geen halogeenlampen in de de boven- en onderkant van de bovenkasten.