De houtsoorten voor uw houten keuken
Alles over houten keukens. De grote special over houten keukens bij KeukenAtlas.
Keukenmerken die houten keukens aanbieden werken met een grote veelvoud aan houtsoorten. De keuze van het juiste hout wordt gemaakt in overeenstemming met het karakter van de keuken. Maar ook praktische aspecten spelen een rol bij de keuze van de juiste houtsoort, omdat uw keuken dag in, dag uit bestand moet zijn tegen vochtigheid, hitte, licht, chemicaliën, schurende en krassende voorwerpen.
Daarom komen voor het vervaardigen van kwalitatief onberispelijke houten keukens alleen hieraan voldoende harde, ongevoelige en hoogwaardige houtsoorten met de juiste dichtheid in aanmerking. Hier treft u een opsomming aan van veel voorkomende houtsoorten van de houten keukenbranche, hun uiterlijke en kenmerkende eigenschappen.
Ahornhout
Het hout van de ahornboom heeft fijne poriën, een lichte tint en is homogeen van structuur. Omdat het eenvoudig te bewerken is, behoort het tot de klassieke houtsoorten in de meubelproductie en wordt het daarom van oudsher gebruikt voor de vervaardiging van houten keukens. Bovendien leent ahornhout zich bijzonder goed voor oppervlaktebewerkingen als beitsen, kleuren en polijsten. Ahornhout wordt meestal voor klassieke, tijdloze keukens gebruikt, waardoor er vaak een wat gedateerde indruk ontstaat. Maar tegenwoordig wordt het ook graag gebruikt in design keukens als contrasthout bij trendy donkere houtsoorten zoals notenhout.
Berkenhout
Berkenhout heeft zeer fijne poriën en de lichte kleuren lopen van wit tot goudgeel, waarbij de zijdeglans en de verschillende lichtnuances kenmerkend zijn. Berkenhout is een klassieke houtsoort voor de vervaardiging van houten keukens. Het is niet erg hard, buigzaam maar desondanks goed te bewerken. Het is goed bestand tegen oppervlaktebehandelingen zoals kleuringen.
Beukenhout
Beukenhout heeft een licht geel-rode kleur en ontwikkelt een bijzondere poriën- en aderstructuur. Deze is gelijkmatig en rustig. Beuken is het hardste en zwaarste hout onder het loofhout en is daardoor bijzonder sterk en goed te bewerken. Dankzij de rustige en natuurlijke uitstraling laat beukenhout zich in de keuken zeer goed combineren met andere, meer opvallende houtsoorten.
Eikenhout
Het kleurenspectrum van eiken loopt in natuurlijke staat van geelachtig wit via honinggeel tot grijsbruin. Beitsen en lakken voor het veranderen van de kleur is bij eiken geen probleem. De opbouw van de jaarringen is zeer fijn en geeft een homogene oppervlaktestructuur en een facetrijke tekening. Eiken als klassiek en rustiek hout bij de vervaardiging van houten keukens draagt oorspronkelijkheid en rust uit; het wordt daarom graag ingezet bij het maken van edele landhuiskeukens.
Elzenhout
Het lichte loofhout van de els is roodbruin en niet opvallend, met een regelmatige tekening. Politoeren en beitsen wordt door het elzenhout goed verdragen; daarom wordt het ook graag gebruikt als vervanger of basislaag voor duurdere houtsoorten. Massieve houten keukens van elzenhout stralen kwalitatieve hoogwaardigheid, warmte en natuurlijkheid uit.
Sparrenhout
Het hout van de spar is vooral zacht en elastisch, gelig-wit tot roodachtig-wit gekleurd en heeft een sterke harsgeur. De levendige structuur van het hout ontstaat door de duidelijk zichtbare jaarringen, die op het lichte en vriendelijke houtoppervlak goed tot hun recht komen.
Kersenhout
Het hout van de kersenboom is zeer edel en waardevol en wordt daarom vooral in het hogere segment van houten keukens gebruikt. Fijne nerven, hoge hardheid gepaard met stevigheid, zijdeachtige en elegante glans – dat zijn de eigenschappen van kersenhout. De roodachtige gele tot roodbruine kleur lijkt op die van de ahorn; daarom wordt deze vaak als goedkoper alternatief voor het representatieve kersenhout gebruikt.
Noot / Notenhout
Het hout van de notenboom is zeer decoratief en edel. Afhankelijk van het land van herkomst varieert de kleur van grijsbruin tot chocoladebruin. Notenhout bekoort door een onmiskenbare tekening van het hout, die ontstaat door zeer duidelijk zichtbare jaarringen en een fijne strepenpatroon. Het hout heeft een soepele, zijdeachtige aanraking en werkt zeer representatief en hoogwaardig. Daarom wordt het vaak in het hogere prijssegment van de echt houten keuken gebruikt. Tegenwoordig wordt er veel gebruik gemaakt van notenhouten fineer, vooral voor houten fronten in designerkeukens.
Massief notenhout is vooral geschikt voor de binnenkant van houten keukens en verleent de keuken een bepaalde stijl. De warme kleur en de tekening van het hout harmoniëren met vele kleuren. Daarnaast is er ook bij moderne keukens, bijvoorbeeld met witte fronten, een interessant contrast te bereiken.
Special over houten keukens
- Houten keukens – De grote KeukenAtlas special
- Echt houten keuken: de eenvoudige houten keuken
- Massief houten keuken: iets meer hout
- Volhouten keuken of volledig massief houten keuken: een door en door houten keuken
- Alternatieven voor echt hout: voordeliger en eenvoudiger in onderhoud?
- Stijl van houten keukens: alles over design
- Houtsoorten: een kort overzicht
- Houten aanrechtbladen: niet alleen voor houten keukens
- Onderhoud: zo onderhoudt u uw houten keuken
- Merken en prijzen van houten keukens: een overzicht van keukenfabrikanten en prijzen